Over Sarah

Sarah Strauven

De Braziliaanse auteur Paulo Coelho spoort elk van ons aan onze 'Persoonlijke Legende' te be-leven. In zekere zin heb ik altijd getracht om mijn eigen pad, mijn persoonlijke legende, te exploreren en te belichamen. Het is een uitermate boeiende en verrijkende reis, alsook eentje dat gekenmerkt wordt door uitdagingen en moeilijkheden. Mijn reis heeft onder andere geleid tot het uitbouwen van een deeltijdse praktijk in Leuven (Heverlee). Men kan er terecht voor individuele gesprekken, groepsbegeleidingen of supervisie en vorming.

Ik ben gepassioneerd door natuur, reizen, lezen, astronomie, koken, tuinieren en permacultuur. Ik hecht belang aan vrijwilligerswerk en sociaal en milieu-activisme. Ik word geïnspireerd door antropologie, mythologie en kunst en ik geloof in de schoonheid van verbeelding en hartelijkheid.

Gevolgde professionele opleidingen 

Ik heb het voorrecht gehad om te kunnen verder studeren na mijn middelbare studies. Omdat ik van nature uit erg nieuwsgierig ben en een breed interessegebied heb, stond ik na mijn basisopleiding als klinisch psychologe altijd open om bij te leren. Mijn werkervaringen met asielzoekers en vluchtelingen moedigden me aan om me te verdiepen in het raakvlak van migratie, cultuur, mensenrechten en geestelijke gezondheidszorg. Als hulpverlener vind ik het ook erg belangrijk om mezelf voortdurend bij te scholen en op de hoogte te blijven van recente ontwikkelingen. Dit maakt dat ik me de laatste jaren specialiseerde in trauma en het herstel van de effecten van trauma. Omdat ik altijd erg geïnspireerd ben geweest door het werk en de ethiek van de narratieve therapie, was het voor mij een logische stap om me het narratieve gedachtengoed intensief eigen te maken en mezelf te ontplooien in de kunst van de narratieve aanpak.

 • Master in 'Psychologie' (optie Klinische) aan de Vrije Universiteit Brussel in 2005
 • Certificaat in ‘Culture, psychology and psychiatry’, module aan de Universiteit Amsterdam in 2009
 • Certificaat in Mental health & psychosocial support in post conflict areas’ bij Cogis & HealthNet TPO in 2010
 • Certificaat tot Psychotraumatologe bij het Belgisch Insituut voor Psychotraumatologie in 2014
 • EMDR opleiding bij Integrativa, in supervisie sinds 2011
 • Certificaat in ‘Refugee trauma. Global mental health: trauma & recovery’, HPRT & Harvard Medical School Department of Continuing Education in 2012
 • Certificaat in jaaropleiding ‘Narrative Therapy and Community Work’ bij het Dulwich Centre in 2014
 • Master in 'Narrative Therapy and Community work’, University of Melbourne & Dulwich Centre in 2016

Ik geloof dat de mensen met wie ik in contact kom, recht hebben op een kwaliteitsvolle en deskundige aanpak. Om fris en helder van geest te blijven en nieuwe inspiratie te blijven opdoen, volg ik maandelijks supervisie. In mijn betrachting om mijn eigen werk voortdurend te bewaken en te innoveren, neem ik ook regelmatig mijn gesprekken op om ze later, al dan niet met de blik van een supervisor, te analyseren.

Lidmaatschap

Ook in 2016 ben ik lid van volgende organisaties of deelwerkingen:

 • Belgische Federatie van Psychologen (BFP)
 • Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP)
 • Belgisch Instituut voor Psychotraumatologie (BiP)
 • Comité Vluchtelingen van het BiP
 • European Society for Traumatic Stress Studies (ESTSS)
 • EMDR-Belgium 
 • Dulwich Centre

Ondernemingsnummer: 0553543987

Erkenningsnummer: 822110075

Naam van de website

Skyma is een etymologische variant van het woord 'schemeren'. De schemering is het verschijnsel waarbij het moeilijk is om uit te maken of het licht of donker is. Het doet zich net voor zonsopgang en net na zonsondergang voor. De oude betekenissen van het woord in het Nederlands en de andere Germaanse talen zijn grofweg te verdelen in enerzijds ‘schittering, schijnsel’, anderzijds ‘schaduw, duisternis’ (zie http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/schemeren). Het woord houdt dus de twee schijnbare tegenstrijdige betekenissen tegelijk in. 

Ecologische praktijk

De wereld en haar reserves (vruchtbare grond, drinkbaar water, propere lucht,...) staan onder grote druk. Ik besef dat ik ook in mijn werk keuzes maak over de bijdrage die ik lever voor de toekomst en leefbaarheid van onze planeet. Daarom streef ik ernaar om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Nota's worden genomen op gerecycleerd papier en visitekaartjes worden afgedrukt op gerecycleerd karton, opdrachten op locatie worden zoveel mogelijk met de fiets bereikt, de meeste meubels in de praktijk zijn aan hun tweede leven bezig, gebruikte theezakjes en koffie gaan in de wormencompost,... Hieraan gerelateerd horen ook overwegingen met betrekking tot eerlijke handel. Dit betekent dat de thee, koffie, suiker,... in de praktijk afkomstig zijn van duurzame teelt, eerlijke productie-en verkoopprocessen.